måndag 27 maj 2013

Straffa föräldrarna!

 

"Vi har redan etniska proletariat på sina håll. Det handlar inte bara om att de är fattiga, det handlar om att det är en grupp människor som inte delar samma normer eller har samma möjligheter som vi andra. Det är oerhört skrämmande att tänka på hur det kan utveckla sig om vi inte ser till att göra något. Titta på Sverige, titta på Paris.
...Vi måste göra upp med föreställningen om att det är synd om barnen eller föräldrarna.
En liten pojke som kallar grannen för luder och sparkar sönder saker är inget offer".
/Danska socialdemokratiska social- och integrationsministern Karen Hækkerup.
 
Jag tror att jag får krupp. Vad är detta?
Är det en socialdemokrat som säger så här? En minister?
 
Här särskiljer Hækkerup en grupp människor, med delvis utländsk bakgrund, som bor i segregerade områden som människor med andra normer än "vi andra" (vilka andra?!).
Hon medger att de inte har samma möjligheter "som vi andra", men säger det på ett sätt som antyder att det är deras eget fel.
Hon menar också att det är "deras normer" som är anledningen till upplopp, så som i Stockholm och att "vi andra" inte kan visa "de andra" sympatier. Hon beskriver hur de lever bakom "nedrullade gardiner med tända paraboler".
 
Jävla människa!
 
Att sådana här kommentarer haglar från Sverigedemokrater eller Dansk Foleparti... det kan man förvänta sig. Men från en socialdemokratisk minister, som dessutom har ansvar för sociala- och integrationsfrågor... det är väldigt anmärkningsvärt. Förslaget som Hækkerup lägger fram efter sin långa, rasisitiska utläggning är att föräldrar som lever på socialt bistånd, ska få detta sanktionerat om deras barn "inte uppför sig". De ska straffas och inte sitta på sina lata arslen bakom gardinerna!
 
Jag ser flera problem i hennes uttalande.
För det första delar ministern in människor i "vi och dem". A och B-lag.
För det andra tar hon för givet att det endast är barn, vars föräldrar är födda i ett annat land och går på bidrag, som ställer till problem.
För det tredje tilldelar hon dessa människor mindre smickrande egenskaper och värde.  
För det fjärde lägger hon hela skulden på förortens sociala problem på individen och avsäger sig sitt eget och samhällets.
För det femte hetsar hon "oss andra" till att minska vår tollerans med "de andra".
Och för det sjätte tar hon för givet att "dessa" föräldrar inte bryr sig om sina barns välbefinnade och beteende. Hon verkar dessutom tro att hot om minskad inkomst skulle få dem att "bry sig mer".
 
Det är inget nytt... det här med att föräldrar ska straffas. En svensk moderat twittrade om någonting liknande här om dagen, då han sa att de borde vräkas från sina hem.
Vad är det för människosyn som ligger bakom?
 
Visst... jag tror att många föräldrar behöver ett ökat socialt stöd i sin föräldraroll.
Jag tror att det finns många människor som lever med en låg socioekonomisk standard (också!), som brister i föräldraskapet.
Som gett upp, som bär på tidigare trauman, som själva växt upp utan utbildning och som inte förmår att motiviera sina barn till att gå en annna väg. Jag tror att det är många mammor och pappor som behöver lite ställföreträdande ork.
Men att det här arbetet skulle uppnås genom straff... Genom att man ser ner på dem..!  
Nej, det är självklart ingen väg att gå. Självklart skulle sådana åtgärder skapa än större sociala och ekonimiska klyftor. Än större utanförskap, samhällsförakt och inte minst... påverka barnen mycket negativt.
Sådana här förslag är endast ett uttryck för en rutten människosyn och den hör inte hemma inom den seriösa politiken.
 
/Emelie
 

2 kommentarer:

  1. Bara det att någon som arbetar med integration uttrycker sig i termer av "vi" och "dem", då ser jag rött! Vart är den socialdemokratiska solidariteten då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men precis... borde inte människor som arbetar med sånt här ha en annan syn på människor? Annars kan man väll verkligen prata om fel person på fel post?!

      Radera