fredag 24 maj 2013

Hur landet ligger

Aftonbladet har påbörjat en repotageserie efter att tillsammans med United Minds, gjort en studie om svenskarnas sexvanor. Intressant och lite skrämmande läsning.

 
1996 hade genomsnittssvensken samlag 5 ggr i månaden. Låter ganska lite tycker jag... men idag ligger siffran på 3,8 ggr i månaden. En minskning med 1,2.
Andelen i procent, som haft sex senaste månaden var 1996 76%, idag 62%.
En del av förklaringen är en minskad lust. Endast 20% av kvinnorna har 'ofta' lust. Männen? 46%. 3% av kvinnorna har 'aldrig' lust. Motsvarande för männen är 1%.
Anledningen till minskad lust är enligt 37% trötthet och stess. Där efter kommer brist på spänning och ohälsa. Men det vanligaste är alltså att det berömda vardagspusslet inte går ihop.
 
En ny term, "Desire-disorder", blir tydligen allt vanligare. Minskningen sker i alla länder, inom alla grupper. De enda grupperna som bryter trenden är unga personer under 24 år samt äldre över 66 år.
Forskare tar upp stress, press och tidsbrist som den stora faktorn. Att föräldrar i allt högre utsträckning "curlar" sina barn och där med inte alls hinner med sig själva när arbetspasset är avslutat, maten lagad och uppäten och disken inställd i maskinen. Där efter ska man dessutom köra ungar till aktiviteter och vara delaktig i diverse förädragrupper.
Även media anses vara en bidragande orsak. Porr har visat sig minska mäns sexlust, då de finner verkligheten ointressant. Det står inget om det i Aftonbladet, men kan tänka mig att effekten hos kvinnor kan vara att de upplever ett ökat tryck på hur de "borde vara". Kanske inte med porren som förebild, men i jämförelse med romantiska filmer och tv-serier, där varje samlag är lika eldsprakande och fantastiskt.
Tröttheten är en ytterligare faktor. Den har ökat markant de senaste decenierna.
I kombination med otrygga arbetsförhållanden, minskade resurser och ett ökat tryck på den enskilde medarbetaren blir resultatet en uttröttad befolkning, som somnar framför sena nyheterna i ren utmattning. Problemet är störst hos 40-någonting kvinnor. Det är även den gruppen som till större del lider av utmattningssyndrom, depression, sömnstörningar och ångest. Det hela hör naturligtvis ihop.Är det inte tragiskt?
Vad är det som har hänt med oss? Vad är det som gör att vår bild av perfektion låter oss påverka något så basalt som vårt kärleksliv? Det finns mycket som är väldigt svårt att påverka som enskild individ, som ligger på samhället. Miljöpartiet kommer troligtvis att skrota kravet på 6-timmars arbetsdag. Jag tycker att det är synd. Tror att det hade gynnat individen, familjen, samhället och miljön om vi jobbade lite mindre och rådde mer om oss själva. Men i dagens samhälle gäller det att ligga i. Arbeta, tjäna pengar, konsumera, agera, prestera... åh... blir helt trött när jag tänker på det.
Olika undersökningar har visat att vi vill ha mer fritid. Vi vill råda om våra liv. Vi vill ha mer sex, mer tid och mer frihet. Men vi lever i detta ständigt rullande ekorrehjul och kan liksom inte kliva av!

Vi får barn allt senare. Den ofrivilliga barnlösheten är större än någonsin.
Vi ska bara göra ditten och datten först... och sen... sen är äggstockarna för gamla.
1-åringar lär sig gå på dagis. Vi tar större och större lån. Vi åker längre och längre bort på semester.
Var ska det här sluta?

 
Kanske kommer det en dag då det vänder? Då vi går back to basic. Då tid blir viktigare än pengar. Då kärleken blir viktigare än skinande golv. Då egenprooducerade grönsaker går före det exotiska och importerade.
Ibland skulle jag vilja skrika stopp. Ta min man och mitt barn, skaffa mig en hund, köra så långt jag kan in i skogen, köpa ett litet torp och bara vara... men så kan väll inte göra?
 
/Emelie

1 kommentar:

  1. Läste dock häromdagen att ett stort läkemedelsbolag just lanserar ett Viagra för kvinnor. Tänker att det är viktigt att fundera över att den här undersökningen kommer vid samma tidpunkt. Läs Ingrid Carlbergs bok Pillret. Augustnominerad för några år sedan, så inser man snabbt att läkemedelsindustrin ofta jobbar på det här sättet.... Vet inte hur väl sambandet stämmer i just detta fall, men bra att ha kritiskt tänkande då det gäller sånt här.

    SvaraRadera