fredag 3 maj 2013

Modern sjukvård behöver inte vårdplatser



Tittade på "Debatt" igår. Vårdplatserna diskuterades. Det är inte riktigt bra för mig... jag får hjärtklappning. Jag blir sinnessjukt rasande på politiker som häver ur sig det ena korkade efter det andra. Som vägrar se. Vägrar lyssna. Och som dessutom lägger skulden för platsbristen på sjukvårdspersonalen!  

I programmet medverkade överläkare Stefan Branth. Han är känd från sjukhusserien "Sjukhuset" och adra tv-program. Han såg helt förstörd ut stackarn.
"Jag orkar inte med det, jag kan inte palla med det", sa han uppgivet som förklaring på varför han nu sagt upp sig från landstingsvården. Han berättade också att samtliga kollegor han gått specialistutbildning med, arbetar med annat än landstingsvård idag. Stefan är inte ensam om att "inte palla med".

En annan, väldigt duktig och vältalig överläkare i ortopedi medverkade. Arvin Yorollahi. Han är en av skaparna till den bok som ges ut i maj, som berör platsbristen och nedmonteringen av Sveriges sjukvård.

På andra sidan satt Birgitta Rydberg (Fp), styrelseledamot i SKL och landstingsråd i Stockholm. "Vårdskadorn leder till ett ökat behov av platser", menade hon på.
Arvin blev fullständigt rasande och menade att det var "extremt anmärkningsvärt" att ett landstingsråd sitter och säger att det är sjukvårdspersonalens fel att vårdskadorna ökar. Han menade (så klart) på att det är platsbristen som leder till vårdskador. Att patienter utlokaliseras på fel avdelningar, att läkare och sjuksköterskor inte hinner sitta ner och prata med sina patienter.
Det höll Birgitta inte med om, utan påtalade att "det är precis tvärt om".

Att hon har mage?!

3000 patienter dör i vården varje år, på grund av bristande vård. Arvin liknade det vid att två fullsatta flygplan kraschar varje månad år in och år ut, utan att någon reagerar.
Vårdskadorna kostar landstingen miljontals kronor varje år i förlängda vårdtider och utbetalda skadestånd.
Men att det främst skulle bero på "bristande rutiner och kompetens", som Birgitta menar på är verkligen extremt anmärkningsvärt.

Vidare påpekar landstingsrådet, som så många gånger förut, att sjukvården ständigt får nya resurser. Mer läkare, mer sjuksköterskor. Men sanningen är att Sverige har minst antal vårdplatser per invånare i Europa. Vi ligger på 2,7 platser per 1000. I krisens Grekland har man 4,9 och i Tyskland 8,3 (OFCD). Nedskärningarna bara fortsätter.
Stefan menade, mycket riktigt, att nedskärningarna leder till längre vårdtider och att forskningar har visat på att en beläggning på drygt 85 % är det optimala, för att få en kvalitativ vård utan vårdskador.
Birgitta kontrar dock med att en modern vård inte behöver sängplatser och drar exempel som starroperationer.

Det blir så pinsamt uppenbart att hon, trots sin position, knappt satt sin fot på en medicinsk eller geriatrisk avdelning.
 
Arvin sa att "vi inte vill ha världens snabbaste vård, utan värdens säkraste". Något som inte alls kan tas in av dagens politiker. Han tog även upp frågan om skattesänkningarna.  
180 miljarder kronor har försvunnit från skola, vård och omsorg de senaste åren.
Jag förstår faktiskt inte hur folk tänker... om man tar bort 180 miljarder från rikets kassa, hur ska våra barn, gamla och sjuka få hjälp? Ska resurserna ramla ner från himlen?
Hur fan är det möjligt för staten att sänka skatterna med dessa astronomiska summor och ändå "skjuta till resurser" som aldrig förr.

Svenska folket... det går helt enkelt inte!

/Emelie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar