fredag 17 maj 2013

Sköterska som sköterska

Jag tycker om Sanna Lundell. Tycker att hon är en bra journalist. Gillar hennes krönikor. Idag blir jag dock lite irriterad på henne, när hon skriver:   

"Det händer att jag då och då skriver ordet dagis i min blogg. Någon gång har jag också råkat skriva dagisfröken. Det skulle jag inte ha gjort, får jag alltid blixtsnabbt veta i kommentarsfältet.
Dagis är ett fult ord, dagisfröken förringande och gammaldags. Jag borde veta hut och bättre än att nedvärdera pedagoger med ett sånt löjligt, barnsligt ord. (...)
Nu har jag hört att man ska vara utbildad undersköterska för att anställas i hemtjänsten (...) Det är något väldigt sorgligt med att omvårdnad skattas så lågt i dagens samhälle. Att yrkestitlar och högskolepoäng är viktigare än den ovärderliga och unika egenskapen att vara en god vårdare. Unika skriver jag, för det är sannerligen inte alla som har den egenskapen och den borde värdesättas lika högt som utbildning."



Jag värdesätter utbildning.
Själv tillhör jag kategorin akademiker. Jag säger det inte för att låta mallig, utan för att betona att min legitimation lutar mot en akademisk och vetenskaplig grund, trots att mitt huvudämne är omvårdnad.
Många vet inte vad det är för skillnad på en sjuksköterska och en undersköterska.
I media benämns vi ofta som "sköterska". Vilken yrkesgrupp de syftar till är ofta oklart och uppenbarligen inte viktigt. Sköterska som sköterska liksom.
Även inom vården finns liknande resonemang. Oftast från undersköteskor.
Jag och en skötarkollega hade en diskussion, där jag menade att alla sjuksköterskor inom psykiatrin borde ha specialistutbildning. Han höll inte med, tyckte inte att utbildning var särskillt viktig över huvud taget. Enligt honom var det det egenskaperna som var av betydelse, precis som Sanna Lundell.

Jag är en legitimerad sjuksköterska. Inte en sköterska.
Förskolelärare vill inte bli kallad för dagsifröken. Det tycker Sanna Lundell är töntigt.
Liksom att anställda inom omsorgen bör ha gymnasieutbildning med inrktining omvårdnad. Vet inte vad hon anser om sjuksköterskor. Kanske är hon av en liknande åsikt som många politiker... att vi lätt kan bytas ut mot undersköterskor. Same same!
Det är populärt att kasta in kreti och pleti i äldreomsorgen. Långtidsarbetslösa, före detta Volvoarbetare, nyblivna svenskar som ska arbetsträna till sig språkkunskaper. 
Låt dem ta hand om de dementa, våra gamla och sjuka. "Det kan väll vem som helst göra". Att undersköterska är ett yrke verkar inte vara viktigt.
Jag håller med henne om att utbildning inte är allt! För att arbeta med människor som befinner sig i en beroendeställning, oavsett yrke, behöver man ha en viss fallenhet.
Men utbildningen kan inte uteslutas. Det finns en anledning till att en stor del av min utbildning har handlat om etik, moral och mänskliga värden.



Efter mina tre år på högskolan tjänar jag ungefär det samma som en undersköterska med gymnasieutbildning. Ungefär det samma som en McDonaldsanställd.
Förskolelärare likaså. Våra utbildningar värderas mycket lågt. Vi anses inte var några "riktiga" akademiker. De som envisas med att förringa och nedvärdera vår utbildning och våra yrkestitlar bidrar till den synen. Bidrar till vår låga status, ingångslön, löneutveckling och usla arbetsvillkor.
Genom att vägra erkänna vår unika teoretiska kompetens (inte bara våra egenskaper) och förlöjliga våra reaktionen på detta, hindras vår utvecklingen mot anständiga och rättvisa villkor.

/Emelie



 

1 kommentar: