onsdag 30 januari 2013

Vård Skola Omsorg


Socialdemokraterna påstår sig nu gå in för att vinna valet.
Det nya framtidspartiet. ”Vård, skola och omsorg” ska inte längre vara det mest framträdande då partiet tågar fram inför 2014. Nu ska man prata jobb och sysselsättning. Jag har sagt det förr och jag säger det igen… en stor anledning till att S förlorat de två senaste valen tror jag ligger i att partiet tolkats som ett alternativ endast för sjuka, arbetslösa och bidragstagare. Att arbetande människor inte haft någonting att hämta i deras politik. Något slags ”bidrag för alla – ingen ska jobba”alternativ.
Vilket (så klart!) inte stämmer. Socialdemokraterna har alltid varit och kommer, förhoppningsvis, alltid att vara det enda sanna arbetarepartiet (märk ordskillnaden från M’s nya beteckning arbetarpartiet). Det parti som byggde välfärdsamhället och folkhemmet Sverige. Väl förankrat med fackföreningsrörelsen och som alltid månat om landets sysselsättning och arbetare. Bilden som målats upp under 2006 och 2010 förvånar mig mycket. Man får väll skylla på bristande valstrategier i kontrast mot Alliansens lyckade, men även på medierna som bidrog till den felaktiga stämpeln.
Jag misstänker att Stefan Löfven, Carin Jämtin, Magdalena Andersson och resten av partiet nu går in för att förändra den bilden av sig själva. Partiet kallar sig nu för Framtidspartiet och jobb ska skapas. Kanon!
Men jag har mina farhågor… Vård, skola och omsorg har alltid varit viktiga hjärtefrågor för mitt parti. Det är områden som den sittande och (otroligt nog !) omvalda regeringen har misslyckats totalt med. Jag skulle faktiskt vilja påstå att det är en katastrof.
Jag blir oroad. Oroad över att människor, en så stor del av Sveriges befolkning, inte ser. Inte ser vad som händer i samhället, runt omkring dem. Eller kanske ännu värre… ser, men tycker att det är en bra utveckling. Som jag också sagt förr… regeringen har aldrig hymlat med sina åsikter och visioner. Folk har, tack vare/trots (vilket man nu tycker) det, röstat dem till makten… två gånger! Jag är oroad över att utsatta blir än mer utsatta, de svaga allt svagare och att klyftorna ökar. Att sjuka inte ska få rätt till god och säker vård. Gamla inte någon rätt till ett värdigt åldrande. Barn inte någon rätt till en utvecklande skola. Det är förfärligt!

I veckan sökte 225 patienter exempelvis vård på NÄLakuten, på en dag. På samma sjukhus, enbart på medicinavdelningarna, översteg överbeläggningarna till 44 patienter. 44 människor som fick trängas in i behandlingsrum, korridorer eller som en femte säng på en fyrasal.
Planerad vård får ställas in. Människor som har väntat på diverse undersökningar och ingrepp i månader får vänta lite till, då man tvingas till att ta hand om dem mest akut sjuka. Stabsläge är infört, som ska användas vid stora och akuta katastrofer.
På Sahlgrenska är det en liknande situation. VIB-platser har hållit öppna under en längre tid, det vill säga vård i beredskap. På barnsjukhuset är det stor platsbrist efter RS-virusets framfart och föräldrar vars barn knappt kan andas tvingas till att hota sjukhuset för att få vara kvar.
I Uddevalla ska man varsla 70 personer inom socialtjänsten. 45 miljoner konor ska vinnas. Barnfamiljer i nöd, missbrukare och gamla i behov av omsorg ska besparas.
Men har du råd kan du ju alltid köpa dig privat hjälp... eller en bartender för att förgylla tillvaron!
Barngrupperna växer på våra dagis. Föräldrar tvingas till att vara hemma i flera månader längre än vad de har råd till, för att det inte finns någon plats.
Skolresultaten bara dalar.
Janne Josefsson har varit på en lite konstig resa… men faktum kvarstår.
Det finns många barn som knappt har det allra nödvändigaste. Som tvingas vara ”sjuka” när det är dags för skolresa, som inte ser tavlan i klassrummet, vars föräldrar måste välja mellan mediciner och vinerskor.
Kalla det barnfattigdom eller socioekonomiskt utsatthet… det är inte det viktiga. Det viktiga är att klyftorna de facto har vuxit de senaste 7 åren! Och det är en medveten strategi från regeringens sida. Inga jävla socialbidragstagare ska tro att de kan sitta hemma och gotta sig, när hederligt folk tvingas upp i ottan varje morgon!  

Jag har svårt att förstå. Svårt att förstå människors val.
Är det detta vi vill med Sverige?
 
Socialdemokraterna behöver fila på sin jobbskapar-retorik och det här med framtidspartiet låter jätte käckt, men snälla Löfven... glöm inte våra välfärdsfrågor! Glöm inte vår ideologi! Glöm inte vårt röda arv! 


/Emelie

2 kommentarer:

 1. Visst är det märkligt?
  Å även om jag förstår varför S nu saluför "jobben" som viktigaste valfrågan så undrar jag om det är så klokt att (än en gång) bara tala samma språk som regeringen.
  Alliansen har hos allmänheten ett visst förtroende kring ekonomin och hur den har sköts. Jag tror att det behöver uppvisas en tydlig skillnad på regeringsalternativen. Inte tjafsas om småsaker och procenter hit å dit.
  Kram mamma

  SvaraRadera
 2. Hello, I think your website might be having browser compatibility issues.
  When I look at your website in Firefox, it looks fine but when opening
  in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to
  give you a quick heads up! Other then that, superb blog!
  Here is my weblog usa online slots

  SvaraRadera