torsdag 7 februari 2013

Vårdkaoset!Jag kunde skriva ett inlägg om den utomordentliga dokumentären som vi just såg på SVT om en klass 2A, där alla elevers föräldrar var födda i ett annat land. Som benämndes som invandrare och fick frågan om de någonsin varit hemma hos någon svensk. 
Som sa att "mina föräldrar är inte födda här, så jag är ingen riktig svensk".  Om hur våldsamt provocerad jag blir av sådan retorik, men jag skulle bara upprepa mig... så jag får hänvisa till ett tidigare inlägg i ämnet, skrivet i oktober. 

Men upprepa mig... det tänkte jag visserligen göra i allafall. Ja, det blir ännu ett vårdinlägg ur en nybliven sjuksköterskas perspektiv. Eller vårdpolitiskt inlägg, ska jag kanske säga. Det är mycket snack om det här nu. Äntligen uppmärksammas att patiensäkerheten är rejält hotad. 
Men jag tycker att media ger en lite felaktig bild. De har inte riktigt gjort sin läxa. 

Utgångsläget är att influensan är orsaken till att krisläge utropats på flera av landets sjukhus. Och ja visst... när säsongsinflusan slår till i februari eller när halkan kommer i december, då strömmar patienterna in, men en normal, sund sjukvård ska klara av händelser som dessa. Ett fungerande sjukhus ska inte behöva införa stabsläge varje gång det blir influensatider! Det ska inte behöva leda till att operationer får ställa in, patienter får sova inne på toaletten eller att vårdpersonal ska behöva jobba dubbelskift jämt och ständigt!
En annan utgångspunk har varit att det är sjuksköterskornas fel att avdelningar får stänga eller att det införs intagningsstopp. Det är brist på sjuksköterskor och det är vårat fel! Chefsöverläkare går ut i media och uttalar sig om att det i besparingstider inte är rimligt att höja sjuksköterskors löner. Att patienterna saknar sängplatser för att sjuksköterskor tackat nej till de löner som erbjuds! När de själva sitter och pungar ut en miljon om året! Det är så provocerande så jag får ont i bröstet när jag tänker på det. IDIOTER!
Politikerna skyller på bristande rutiner och att patientflödet måste förbättras. Visst, det finns en poäng i det. Det finns problem i att kommunsköterskorna skickar in patienter för nedsatt allmäntillstånd, när ett stöddropp och en näringsdryck lika gärna kan ges i hemmet. Eller att de påstår sig inte kunna ta emot patienten på boendet, för att de behöver tid att anpassa sig till det nya vårdbehovet. 
Men att skjuta frågan om resursbristen ifrån sig visar inte på något annat än feghet. Att inte stå upp för att man prioriterar skattesänkningar framför patientsäkerheten... att man kräver att fler ska ha allt mer avancerad vård, men att det inte ska få kosta någonting... det är fegt! Och det retar gallfeber på mig! 

Inte nog med att man skyller på sjuksköterskorna och hellre stånga huvudet i väggen än att ge oss den respekt som vi förtjänar... I skåne bemannar man hellre med vikarier än att höja specialistsjuksköterskornas lön... vilket ironiskt nog kostar lika mycket som det skulle göra att höja lönerna med vad som krävs. 
Nu vill man riktigt poängtera hur utbytbara vi är, hur lågt vi prioriteras. Nu funderar politikerna på att låta undersköterskor göra vårat jobb. Uskor som gör ett fantastiskt viktigt jobb... men de är inte högskoleutbildade. De har inte gått tre år på högskolan och lagt ut 200 000 kronor på att bli legitimerade. Vi har inte samma kunskap. Vi samarbetar och kompletterar varandra. Men tanken på att en undersköterska ska kunna ta över en sjuksköterskas jobb är lika omöjligt som att vi skulle ta över läkarens. Att påstå en sådan sak är inte bara ett hån mot vår kompetens, utan visar på total okunskap om vår roll och våra arbetsuppgifter. Det är pinsamt! 

Det är inte vårat fel att det ser ut som det gör. De som är starka nog och har möjlighet att gå in och kräva 24 000 kronor i ingångslön ska inte ha dåligt samvete över hur det ser ut på våra avdelningar. Högavlönade läkare ska inte sitta på sina höga hästar och se ner på oss sjuksköterskor för att vi inte beter oss som Florence Nightingale. Politiker ska inte få smita undan skuld. Journalister bör höja blicken och se lite bredare, precis som gjorts för lärarnas sak. 

Jag skulle vilja be alla er som planerar att rösta på M, C, Fp eller Kd i nästa val... fundera på hur du vill ha det om du eller en anhörig kommer in på en vårdavdelning. 
Vad tycker du är en värdig vård? Tycker du att det är okej att din eller din anhöriges säkerhet hotas, för att den vanliga arbetaren ska få några hundra mer och de rika tusentals kronor mer i plånboken? Hur ser din prioritering ut? Du har lite mer än ett och ett halvt år på dig att tänka och känna efter. Använd den tiden väl. 

/Emelie7 kommentarer:

 1. Oj. Såg nu att jag kommenterat under inlägget nedan till detta inlägget. Well... skit samma :) Älskar dej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste den där! Tack mamma! Jag suger åt mig varje uppmuntrande ord. Och jag håller med dig om allt du skriver. Tänk... det är inte klokt att man som sjukskriven ska tvingas känna stress över galenskapen..! Rådet att försöka att inte tänka på det är inte mycket värt att ge. Jag vet. Det hjälper inte! Hoppas dock att du lyssnade på rådet jag messade om igår! :) Älskar dig också!

   Radera
 2. Bravo!!! Fantastiskt skrivet!!! (som vanligt) Vet du? Jag delar!!!

  Kram

  SvaraRadera
 3. Ett starkt skrivet inlägg. Om vårdkaos. Politikers ansvar. Och mera... LÄS!!
  Syster Emelie: Vårdkaoset!
  systerysteremelie.blogspot.com
  Gilla · · Dela

  Camilla Lindberg och Jan Karlefeldt gillar detta.
  Jan Karlefeldt Tänkvärt...
  för 16 timmar sedan · Gilla
  Jan Karlefeldt och riktigt bra skrivet!!
  för 16 timmar sedan · Gilla
  Camilla Lindberg Ett av årets bästa blogginlägg!
  för 13 timmar sedan via mobil · Sluta gilla · 1

  Kopierat från Ergosums sida.
  Puss mamma

  SvaraRadera
 4. Tror det är väldigt ovanligt att vi som kommunsköterskor skickar in i onödan dock.

  Annars bra skrivet!

  SvaraRadera