fredag 18 maj 2012

Mammas frågor

                  
Min mamma bjöds in till en utmaning, där hon skulle besvara ett visst antal frågor och skicka nya vidare. Jag kan inte anta den fullt ut, då jag inte har kommit in i detta med bloggläsandet fullt ut. Så jag kan inte skicka vidare (har inga att skicka till!), men jag kan svara på de jag fick! Mycket intressanta frågor!

Vad har varit viktiga vägskäl för dej i livet?
Detta med vägskäl är faktiskt någonting som jag tänker mycket på och kan komma i konflikt med människor om. Jag tror att alla människor ställs inför vägskäl... många, många ggr i livet. Ibland väljer vi fel, ibland rätt. Ibland finns inget rätt och fel, livet formas bara efter vilket håll vi väljer att vandra. Skitsnack om att vi väljer vår socioekonomiska klass, att folk väljer att leva i arbetslöshet eller missbruk är just det, skitsnack! Men jag tror på att vi måste ta ansvar för våra val och att vi har just det, val! När man kommer ifrån en socialdemokratisk släkt som jag är ifrån så är det näst intill förbjudet att säga så. "Vi har ett val. Man kan inte bara skylla ifrån sig på samhället. Vi är fria individer". Det finns en socialistik idé om att individen står utan ansvar, att det till fullo ligger på samhället. Brister livet, då är det ett samhälleligt misslyckande. Jag tycker visserligen att samhället har ett stort ansvar för alla individer och att det ska gripa in för att rädda oss från oss själva, i mångt och mycket. Men i större utsträckning än min släkt kan jag tycka att vi har ett eget ansvar också! Vi ställs inför olika val, där vi tar den ena eller andra vägen. Som man bäddar får man ligga, ibland. Jag har inte alltid haft det så lätt. Jag har stått inför vägval om liv eller död! Jag har valt livet, gång på gång. Detta berör saker som är allt för personliga att ta upp här, men det är ingen sjlvklarhet för mig att jag sitter här. Frisk, utbildad, fungerande, vid liv. Vi står alla vid våra vägskäl...

Nämn tre fördomar du vet om att du har?
De ständigt glada, lyckade och hurtiga (och smala!) tjejerna som alltid skrattar sitt perfekta skratt. De måste väll egentligen vara djupt olyckliga? Folk som bor i Norrland... är de inte arbetslösa, halvaalkoholiserade, varghatande sverigedemokrater allthop? Överklassen. För mig är den helt främmade och det är väll då fördomar föds..? Vet inte var jag ska börja. Tror bara att de är känslokalla och självupptagna hela högen?  

På vilka sätt lever du som du lär... och på vilka sätt gör du det inte?
Jag är feminist. Har ständigt mina genusglasögon på. För mig är jämlikhet och jämställdhet oerhört viktigt! Det blir också och därför en väldigt känslig punkt. Jag pratar ofta om feinistiska frågor, står i framkant då detta diskuteras. Får ofta höra att "jag tänkte inte ens på det". För många människor blir de feministiska frågorna lite banala. Nästan löjeväckande. För mig är de livsviktiga. Kan förstår att det är svårt att leva efter feministiska normer, då man känner sig främmande inför dess teorier. Kan då skämmas att jag, som är insatt och engagerad, TROTS ALLT inte alltid lver som jag lär. Jag kan ta ett kliv tillbaka, se på mig, mina tankar, handlingar och skämmas. Skämmas inför mig själv. Ett typiskt exempel är att jag ofta tycker synd om min man då han får "hjälpa till hemma". "Inte ska väll han", tänker jag! Varför inte?! Om vi båda jobbar heltid, varför är det mer synd om honom än mig?! Men det sitter så djupt rotat i mig, att det är JAG som ska vara duktig, ta hand om, ordna, fixa och styra upp. Mig är det aldrig synd om!

Vad är du mest nöjd med vad det gäller ditt yttre?
Mitt hår. Starkt, tjockt och friskt.

Om du fick ligga med vem du ville... ett frikort helt enkelt... vem skulle det då vara?
Jag vet att det är präktigt... för det är ju bara på skoj. Men jag har faktiskt svårt att tänka på sånt. Är kanske lite för trogen av mig?! ;)

Vem av samma kön attraherar dej mest?
Attraherad vet jag inte, men tycker att Mia Skäringer är en väldigt sexig kvinna.

Vad retar du dej på mest med sittande regering?
Att de blundar inför sanningen och hittar på en egen verklighet som de kallar för den sanna.

Vad har sittande regering gjort bäst?Ordning och reda i statens finanser! Ha ha ha! Nej... De har genomfört en lyckad reklamkampanj. Bra jobbat, för dem!

Beskriv dej som barn med fem ord?Bestämd, ängslig, lyhörd, arg, nyfiken.

Beskriv dej som vuxen med fem ord?
Fortfarande ängslig, inte så arg men lättirriterad, lättkränkt, omtänksam, engagerad.

Berätta om när du gjorde bort dej en gång?
Gud... jag har gjort bort mig hur många gånger som helst. Men en sak som sitter väldigt djupt är då jag tävingssimmade en gång (ja, har faktiskt gjort det!). Skulle simma 50 m rygg, vilket var en längd. Jag simmade 100 m. När jag kom i mål var jag lite förvånad över varför jag var själv i bassängen. "Var jag så jävla långsam?" tänkte jag. Trodde att alla andra hade hunnit komma i mål och ta sig upp igen. Kom snart på att jag vänt i bassängen och simmat en längd till... helt på egen hand. De hade försökt stoppa mig genom högtalarna, men jag hade inte hört något. Kanske inte låter så farligt, men jag skämdes något fruktansvärt!

/Emelie.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar