fredag 5 april 2013

Stefan Löfven har talatSocialdemokratins kongress pågår i Göteborg. 
I arbetarnas huvudstad. I staden där min morfar slet på varvet. Där min mormor tog hand om de gamla och uppfostrade tre barn i en pyttelägenhet. Där första maj-tåget går längst med Götaplatsen. En stad som andas socialdemokrati och arbetarrörelse. Där håller Stefan Löfven sin första kongress.  
Löfven menar att åren 2006-2014 blir praktexempel på att högerpolitik inte fungerar. 

Att borglig symbolik inte ökar barnens kunskaper, att osäkerhet inte ökar framtidstron och att otrygghet inte leder till några jobb. 
Och visst har han rätt! Visst har regeringen så kallade "arbetslinje" visat sig bli ett stort misslyckande, både när det gäller jobben och människovärdet. 
 
Ett samhälle där du kan vara modig, utan att vara mäktig, är vad Löfven vill se. 

Och det vill jag också! Att trycka ner människor, att sparka på de som redan ligger, att vinna mark på andras misslyckande... det är inte mod, det är feghet! 
 
Socialdemokratin har alltid haft begreppet solidaritet som sitt huvudargument, som en bärande kraft i hela politiken. Löfven beskriver det så här: 
Vi gör inte heller halt vid att ge grannen och medmänniskan en hjälpande hand. Det är empati, vilket är gott i sig. Vi förstår att både du, jag, grannen och samhället som helhet blir starkare av att vi tar ansvar för varandra. Det är större. Det är samhällsomdanande.
Genom osolidariskt beteende riskerar hela den samhällsbärande kraften att brista. Genom att sparka på den som ligger, skjuter du dig själv i foten. Det är detta som Reinfeldt och compani helt har missat. 
 
Löfven liknar samhället vid en familj. 
En familj där varje människa gör sitt, men där vi också tar ett gemensamt ansvar för varandra. En familj som stöttar den som vill ta nya steg och utvecklas, som hjälper till när flyttlasset ska gå till en annan ort, ett nytt jobb eller nya studier. 

En familj som inte överger den som just nu har det tufft, eller lämnar dem i fattigdom eller fas 3 - men som heller aldrig är missunnsam mot den som når framgång. Det är grunden i tanken om samhället som en familj: Din svaghet är allas vår svaghet – men din styrka blir vår gemensamma styrka. 
Att din styrka blir vår gemensamma styrka är ett måtto som socialdemokratin alltid har slagits för. Det är den tanken som lett till betald semester, 8-timmars dagar, mödravård och fri sjukvård. Som har byggt det här landet starkt! 
 
Löfven är inte rädd för att kalla sig själv feminist. Han förstår vad ordet innebär. 

Han erkänner den manliga könsmaktsordningen och att den enda vägen fram är en feministisk agenda. Han tar lönerna som ett exempel på den verklighet som råder. 
En människa förlorar i genomsnitt 3,6 miljoner kronor under ett arbetsliv bara för att hon är kvinna. Det motsvarar en villa här i Göteborgsområdet, en väldigt stor båt eller uppåt 200 semesterresor för en hel familj. Det här är ingen självklarhet, det är en stöld! 
Ja, det är stöld! Ren och skär stöld! 
 
Han fortsätter: 
Och oavsett om det är våld i en nära relation, hotbrev till politiskt aktiva kvinnor eller trakasserier på nätet, är det en och samma struktur: Fega män som med våld och hot försöker kuva starka kvinnor. Det slår mig i hjärtat. Som socialdemokrat, som man och som feminist. Attackeras en så attackeras vi alla. Hot och hat ska inte stoppa feminismen. De ska inte få vrida klockan tillbaka.
Det finns krafter inom regeringen som vill göra just detta. Sedan 2006 har klyftorna mellan män och kvinnor ökat, idiotiska hemmafru-skapande idéer har drivits igenom och kvinnoyrkens status har sänkts ytterligare. Nu är det nog! 
 
När vi har en statsminister som pratar om etniska svenskar och en migrationsminister som gör skillnad på ljus -och mörkhåriga, då måste vi, som Löfven säger, agera! 
...vi ska framåt tillsammans oavsett hårfärg eller hudfärg. Sverige ska vara som en familj, och skulle du någonsin behandla din bror eller syster olika på sådana grunder? Men när vi ser en busschaufför dela upp människor efter utseende, ambulansförare lämna ett flyktingbarn bakom sig, judar och muslimer trakasseras och rasistiska tankesätt visar sig i samhället – till och med i regeringen – då ska vi agera. Vi ska ta krafttag mot den strukturella rasismen, och även se den i oss själva. 
 
Och så hänvisar han till Jonas Hassen Khemiri:
"För det är precis så rasismen funkar. Den är aldrig en del av vår skuld, vår historia, vår DNA. Den finns alltid någon annanstans, aldrig här, i mig, i oss."
 
Och precis som den norske socialdemokratiska statsministern Jens Stoltenberg sa efter Utöja "lösningen är inte mer fientlighet, det är mer solidaritet" stämmer hans svenska motsvarighet in. Han säger: Vi är en familj av tusen ursprung. I Sverige finns inte "vi och dom" – i Sverige finns vi!
 
Han pratade även om miljön och om regeringens kraftigt sänkta ambitioner. Om miljömål som inte uppnås, om andra europeiska länder som springer ikapp oss, om missade exportmöjligheter och tillväxtchanser. Jag vill inte blir en sorglig eftersläntare, sa Löfven. Det vill inte jag heller. 
 
Vidare pratade han om den bristande patientsäkerheten och debatt kring sjukvårdsfrågan. Han sa när du är som svagast – då ska samhället vara som starkast!
Precis den tanken är socialdemokrati. Då du inte kan ta hand om dig själv... när hälsan sviktar, omgivande faktorer sviker eller då kaos råder... då behöver vi ha ett samhälle som fångar upp! Som bär. Din ställföreträdande styrka. Inte ett hotande väsen, inte en piska som svider. 
 
Vem blir inte förbannad av rapporterna om vissa välfärdsföretag som försummar människor för att göra vinst, om tvångsprivatiseringar och skatteflykt? frågar Löfven och ger därefter svaret: Det är nog bara en grupp som inte bryr sig – det är Sveriges regering. De verkar strunta i människorna som behöver välfärd i Sverige, de har inte rört ett finger för att ändra situationen, de verkar ärligt talat inte bry sig. 
Nej, visst är det så. De verkar inte bry sig. De har åstadkommit vad de velat. Förändringar av vård, skola och omsorg som genomdrivits de senaste åren är ideologiskt betingade. Det är därför som inte ett finger har lyfts för att förändra situationen. De är helt enkelt nöjda. 
 
Socialdemokraterna vill kraftigt begränsa vinsterna och utesluta oseriösa aktörer från välfärden.  Allt ska inte bort. Seriösa verksamheter ska få vara kvar, under ett kraftigt skärpt regelverk. 
För till skillnad från regeringen så sätter socialdemokratin människor före pengar, trygghet framför otrygghet. 
 
Efter 6 år vid makten vill Löfven ha nått den lägsta arbetslösheten i EU. Ett tufft, men karaktärssättande mål. Han säger: 
Antingen väljer vi den borgerliga vägen: Lönesänkningar för unga. Sämre arbetsvillkor. Subventioner för låglönejobb. Ettårigt gymnasium för vissa ungdomar. ...eller så lyssnar vi till företagen. Jag har mött företagare i små, slitna möteslokaler och i stora, mer ståtliga, glaspalats. Jag lovar er att jag aldrig har hört dem säga: Vårt största problem är att våra anställda mår för bra och kan för mycket. Aldrig någonsin!
Nej, lyssnar vi till folket, till företagen, till forskningen, då väljer vi en annan väg. Där vi samverkar, stärker innovationskedjan, investerar i infrastruktur och boende, ökar tillgången på riskkapital – och vi gör det tillsammans. Vi vet att Sverige är ett litet land. Splittrade står vi svaga i den globala konkurrensen men samlade är vi förbluffande starka. Det är det vi ska vara!
Med en bakgrund som Metalls förbundsordförande, så vet han vad han talar om! Jag litar på Löfven i den här frågan... till hundra procent! 
 
Socialdemokratin vill nu återinvestera de pengar som regeringen svultit ur landets högskolor. De vill satsa på bristyrkeutbildningar, reformera arbetsförmedlingen och satsa på skolungdomarna. De vill lägga ner Fas 3 och som Löfven säger befria över 30 000 människor från regeringens låtsasåtgärder. 
Sverige behöver riktiga jobb. Riktiga utbildningsplatser. Nu är det färdiglekt! 
 
90 dagar. Längre tid än så ska det inte ta för en ung människa att erbjudas ett jobb eller en studieplats. Det vill socialdemokratin garantera. 
De vill bygga ut förskolan. Den ska vara till för alla. För barn vars föräldrar jobbar natt, söker jobb, precis fått ett syskon. Alla barn förtjänar en pedagogisk miljö! 
Och en annan viktig sak... Läxhjälp ska ges efter behov – inte betalningsförmåga!
 
Att moderater, centerpartister, folkpartister och kristdemokrater inte står för 

"En för alla, alla för en", det vet vi. 
Vi vet att arbetslinjen går ut på att göra det omöjligt att vara sjuk eller skadad. 

Att människor som hamnat utanför ska straffas. Det har de varit väldigt tydliga med. 
Det är ett av budskapen som fått högerväljare att lägga sin röst på dem. Det har aldrig hymlats med detta. Det har aldrig varit någon hemlighet. 
 
Bevisen för egoismens misslyckande finns i arbetslösheten, skolkrisen, välfärdsbristerna, säger Löfven och menar att Framtidstron finns inom socialdemokratin!
Det menar jag också. 
 
En jämlik skola

En ärlig chans
Ett bra jobb
En rik fritid
En trygg pension
Ett gott liv.
Större än så är inte vår uppgift. Ej heller mindre fantastisk! 
 
Tack Stefan Löfven!
Tack för inspirationen och för påminnelsen om varför jag är sosse. 2014 tar vi hem det.
För nu är det nog! 
 
/Emelie

 

3 kommentarer: