måndag 1 oktober 2012

Kvinnor kan!!

Som motvikt till Ikeas kvinnoförakt vill jag lyfta fram några starka, vackra, kompetenta, modiga kvinnor som jag ser upp till.



Mona Sahlin
Hon hade blivit en fantastisk statsminister. Vilken förlust för Sverige. Hon påbörjade ett viktigt arbete med att föra in kvinnor, människor med utländsk bakgrund, homosexuella och unga i maktens korridorer. Ett arbete som stannade upp och gick tillbaka då hon avgick som partiledare.
Så mycket hon gjort för samhället, så mycket mer hon kunnat åstadkomma..!



Mia Skäringer
Hon är rolig, skärpt, duktig och vågar att ta plats. Om det är något som kvinnor behöver bli bättre på och tillåtas att göra, så är det att säga "HÄR ÄR JAG!" Med stora bokstäver. Hög stämma. Bestämt kroppsspråk. Hon har blivit trampad på och rest sig igen. Hon använder sig av sin egen person för att stärka andra tjejer. Föra vidare kunskap.



Astrid Lindgren
Nej, hon finns inte längre. Men hon är en av de personer som påverkat min syn på det kvinnliga könet allra mest. Från barnsben lärde hon mig att kvinnor kan! De är starka! Hon var före sin tid, en ikon. Det var en skandal att hon aldrig fick Nobels litteraturpris. Hennes röst har etsat sig fast i mitt minne, hennes berättelser präglat min världsbild och öppnat upp det skrivna ordets fantastiska möjligheter.



Lisa Ekdahl
Hon kan verkligen beskriva hur det är att vara kvinna. I det lätta, men framför allt i det svåra. Det själsliga. Det unika. Hon visar på vårat mod, vår känslighet, fingerkänsla, insikt och förståelse.
Den flickan är en främmande fågel, vingklippt och sårad, men omöjlig att bura in. Den flickan är en främmande fågel, hon sjunger bara den sång hon kalla sin. Det var som om hon flög mot en rutas fönsterglas, slagen föll hon ner i sin egen världs extas. Men inget kan vara verkligare, inget mera sant. Det finns en plats där inte alla måste tänka likadant. Och hon kan hylla allt det enkla på en plats hon själv valt ut, men då hon möter andras blickar tar det vackra alltid slut.



Stina Dabrowski
En av våra bästa journalister. Som verkligen har vågat! Vågat möta obehagliga människor och vågat ställa obekväma frågor. Hon har använt sig själv, sin person, som ett verktyg för att skapa djup i sina kända intervjuer. Hon har lyft fram starka kvinnor för att sprida deras buskap, uppmuntrat dem att berätta sin historia.



Gudrun Schyman
Hon är så stark, så intelligent och rak. Hon säger som det är... utan att linda in det, utan att gömma undan. Hon vågar använda ord som kvinnoförakt och kvinnohat. Hon vågar! Hon står på barrikaderna, feminismen personifierad. Och så rolig!


Och det finns många, många fler..!
Avslutar med ett favoritcitat:

There's a place in hell for women who don't help other women.

/Emelie


1 kommentar: