fredag 7 september 2012

Upprörande?


Har flera gånger försökt formulera de tankar och känslor jag fick efter att ha legat i solstolen och läst den här boken. Först utgiven 1958. Om kvinnor i New York 1952. Jag ville skriva om kvinnors behov av att vara till lags, att göra rätt, att passa in, att inte uppröra eller förarga. Hur jag kan känna igen mig i de tankar som kvinnor hade på den tiden då min gammelmormor var itjugo-någonting.
Det gör mig ledsen och fundersam, men mer än så kan jag inte få ur mig. Orden finns inte. Iallafall inte nu.

Väljer därför att skriva om en annan reflektion som snurrade i min hjärna under vår chartersemester.
Och jag börjar med en fråga... Vilken av bilderna nedan, om någon, förargar er? Eller förvånar?


 Abecita Fashionista Barn Bikini Set - 402017-1

Vad säger ni? Vilken upprör mest?

På hotellet vi bodde under bröllopsresan fanns det tre familjer, där mamman bar burkini, det vill säga en heltäckande baddräkt. Kvinnorna fick många blickar på sig, inklusive mina. En del upprörda ord fälldes. "Herre Gud. Snart kommer väll dottern också att tvingas ha sån där på sig?"
Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka och tänka. Jag tror att det beror på att jag inte känner någon kvinna som bär slöja. Jag har inte själv fått höra varför de vill ha den eller om de känner sig tvingade. Det är så lätt att tänka stackars förtryckta kvinna. Hennes man har tvingat på henne den där. Vad varmt det måste vara! Men jag tror inte att det är så enkelt. Inte så svart eller vitt.

Jag tittade också på alla de fina barnen som lekte i poolen. Helt orädda för vattnet, chokladbruna av solen och kladdiga av glass. Pojkar och flickor i olika åldrar. Storasyskon som tar sina småsyskon i handen, ungar som bråkar och slåss. Föräldrar som måste passa, förmana och tjata. Min blick fastnade särkilt på alla dessa små flickor. Rultiga små godingar i färgglada bikinis. Men vaför har alla en överdel?  Plötsligt kände jag hur jag började elda upp mig... kunde inte riktigt släppa det. Varför har alla små flickor, som inte ens har en antydan till bröst och inte kommer att ha på åratal, bikiniöverdel som har till syfte att dölja deras icke existerande bröst. Nej, jag förstår också att det inte är så... men varför?!
"Om vi någon gång får en flicka ska vi INTE köpa sånt till henne!" sa jag argt till maken.
Han tyckte att jag överdrev. Antydde också att folk skulle tycka att det var konstigt om en flicka i skolåldern gick barbröstad. Och visst, ju äldre flickorna blir, desto "konstigare" blir det. MEN VARFÖR?! Varför är det konstigt att en 8-årig (eller 11-årig för den delen) flicka, som inte har mer bröst än sina jämnåriga killkompisar, inte döljer dem?!

JAG kan tycka att det känns orättvsist för MIN skull. Egentligen hade jag gärna tagit av både bh och bikiniöverdel. Jag tycker att det är riktigt obekvämt. Byglarna är ivägen, trycker mot magen och så är brösten helt vita efter en vecka i solen. Men jag har lärt mig att på grund av att jag är kvinna, så får jag inte visa dem. Andra kan tycka att jag är kontig. Och så kan jag väcka sexuell nyfikenhet hos män (Men vänta... är det inte så man hört muslimer försvar burkinin?).

Varför ska flickor tvingas på den här kroppsbilden redan när de är små barn?!
Nej jag vet! Dem tänker inte så. De vill bara se ut som Ariel, mamma och storasyster. De tycker den är fin, har pekat ut den själv och så vidare och så vidare... men snälla... måste vi göra det så enkelt för oss? Måste vi göra femåringar till helt fria individer och vuxna burkinibärnade kvinnor till förtryckta. Kan vi inte tänka lite. Fundera lite. Ta ett steg tillbaka. Och inte bara säga och göra som alla andra.

/Emelie.

5 kommentarer:

 1. Ja du, jag får nog säga att lilltjejen i bikini upprör mej mest. Visst hade ni så när ni var små? Minns inte, men det borde ju rimligen finnas en annan inställning idag?!
  Burkini... jag tror det är svårt att förstå när man inte levt i den världen el känner någon nära som gör det. Visst fan verkar det en smula kvinnofientligt, men det gör å andra sidan mkt inom den västerländska synen på kvinnor med. Även vi fogar oss precis som du säger i oskrivna lagar och mäns förväntan på oss.
  Rubbat.
  Puss å kram

  SvaraRadera
 2. Ja jag tror att vi hade det när vi var små. Men jag tror inte att det finns någon annan inställning idag. Tvärt om. Klädbutikerna är fulla av klackskor, "stayup"strumpor, snäva klänningar osv. Stört!

  SvaraRadera
 3. Måste säga det igen, du skriver så bra inlägg!
  Just det här angående bikini och barn är något som jag funderat och disskuterat varje sommar sedan Olea kom.
  Jag är precis av samma åsikt som dig, tycker inte om att små treåringar springer omkring i trekants-bikini!
  Och undrar varför är det någon som köper det till barn som är i varje fall mindre än 13år?!
  Jag tror att många föräldrar i min omgivning tycker att jag är lite överdriven i många frågor kring barns uppväxt och uppfostran men för mig är sådana här grejer viktigt!
  Och Olea kommer att antingen bara ha bikinitrosor eller en hel baddräkt i många år framöver.

  SvaraRadera
 4. Såg precis att jag inte bytt efternamn på mailen :-)

  Hoppas ni har det bra på semestern.

  Kram Marigory

  SvaraRadera